2629932661_07b2f764f3.jpg?v=0

Malli: Risuaita-sukat, oma
Lanka:
Zwerger Garn Opal Bambus 4-fach, väri 1920
Puikot: 2 ½ Addin bambupyörö 100 cm
Koko: 39-40
Menekki: n. 40 g
Aloitettu kärjestä
Ranskalainen eli kiilakantapää

Näiden sukkien kuvaaminen oli todella vaikeaa. Langan väri ei mitenkään suostunut toistumaan oikeana. Yritin jopa kameran manuaalista etsiä ratkaisua. Oikeasti väri on paljon lämpimämpi ja kauniimpi.

Tämä yksinkertainen ja helppo malli sopii kirjavalle langalle mielestäni hyvin. Pitsikuvio on sen verran pieni, että langan värivaihtelut näkyvät kuitenkin hyvin eivätkä huku kuvioon.

2629932447_4e66b18680.jpg?v=0

Kiilakantapään tekoa opettelin enkä ole ihan varma, teinkö kaiken oikein. Ekassa sukassa tein kavennukset oikealla puolella oikein yhteen ja nurjalla nurin yhteen, mutta toisessa sukassa tarkoituksella juuri toisin päin ja mielestäni se onnistui paremmin. Lisäksi toisessa sukassa neuloin lyhennettyjen kerrosten ja vasemmasta reunasta poimimisen jälkeen yhden kerroksen ympäri kuten tiimalasikantapäässäkin, ekassa sukassa en. Tuohon toiseen tuntui tulevan vähän nypykkää juuri siihen kiilaosan päähän, mutta se ei kuitenkaan käytössä näy.

2629932561_e7213ee042.jpg?v=0

Tässä sitten jonkunlaista ohjetta:

- Luo 10 s suoraan pyöröpuikoille ja tee kuten Ullaneuleen ohjeessa, mutta vedä puikon siima pitkäksi ja poimi silmukat samalle puikolle. Näin pääset heti neulomaan pyöröpuikoilla ja kerroksen vaihtumiskohta on aloituslangan kohdalla reunassa. Lisää silmukoita ensin joka kerroksella, kunnes silmukoita on yht. 44, sitten joka toisella, kunnes silmukoita on 56 eli 28+28. Neulo vielä 8 krs oikeaa ja aloita mallineule.

- Mallineule oikea sukka:
    1. krs:   Neulo 16 o, lk, ylivetämiskavennus tai ssk, loput silmukat oikein
    2. krs;   Neulo 17 o, lk,
ylivetämiskavennus tai ssk, loput silmukat oikein
    3 krs:   Neulo 18 o, lk, ylivetämiskavennus tai ssk, loput silmukat oikein
    4 krs:   Neulo 19 o, lk, ylivetämiskavennus tai ssk, loput silmukat oikein
    5. krs:   Neulo 20 o, lk, ylivetämiskavennus tai ssk, loput silmukat oikein
    Toista näitä viittä kerrosta.

- Mallineule vasen sukka
   
1. krs:   Neulo 10 o, 2 o yhteen, lk, loput silmukat oikein
    2. krs;   Neulo 9 o, 2 o yhteen, lk, loput silmukat oikein
    3 krs:   Neulo 8 o,
2 o yhteen, lk, loput silmukat oikein
    4 krs:   Neulo 7 o, 2 o yhteen, lk, loput silmukat oikein
    5. krs:   Neulo 6 o, 2 o yhteen, lk, loput silmukat oikein
   
Toista näitä viittä kerrosta.

- Kun koko sukan pituudesta puuttuu n. 6-7 cm (kannattaa sovittaa) aloita kiilalisäykset. Lisää joka toisella kerroksella pohjapuikon reunoissa 1 s kummassakin reunassa 8 kertaa. Lisäykset kannattaa tehdä silmukan päässä reunasta.
- Erota silmukkamerkeillä kantapohjan keskimmäiset 16 s ja aloita näillä lyhennetyt kerrokset. Aloita niin, että neulot oikean puolen kerroksen merkkiin asti, käännät työn ja otat ensimmäisen silmukan neulomatta ja kiristät silmukan kuten tiimalasikantapään ohjeessa. Neulo lyhennettyjä kerroksia, kunnes jäljellä on 2 kiristämätöntä silmukkaa.
- Poimi kiristettyjen ( 7 + 7 ) silmukoiden väleistä 6 + 6 silmukkaa, jolloin sinulla on merkkien välissä yht. 28 s. Jatka näillä silmukoilla tasoneuletta niin, että neulot reunimmaisen silmukan oikealla puolella nurin yhteen ja nurjalla puolella oikein yhteen varsinaisen sukan silmukan kanssa ( ne silmukat, jotka jäivät merkkien ulkopuolelle). Neulo niin kauan kunnes sivusilmukat on kaikki kavennettu.
- Jatka neulomista kaikilla silmukoilla. Jos kantalapun ja jalkapöydän silmukoiden väleihin meinaa tulla reikä, poimi kulmasta 1-2 silmukkaa ja kavenna ne pois seuraavilla kerroksilla.
- Neulo jalkapöydän silmukoilla mallineuletta ja muilla varren silmukoilla joustinneuletta 2 kiertäen o, 2 n. Neulo kuitenkin ensin alussa ja lopussa 3 n ja kavenna 1 n pois joustimen 8. kerroksella.
- Neulo kunnes mallikertoja on yht. 18 tai enemmän, joa haluat varresta pitemmän. Neulo myös etuosan silmukoilla 2 kiertäen o, 2 n. Kavenna 2 x 2 n yhteen heti ensimm. kerroksella. Neulo joustinta 7 kerrosta ja päättele löysästi seuraavalla kerroksella.

2630751300_a864abdd18.jpg?v=0

Siinäpä se pitkästi ja monimutkaisesti selostettuna. Tosi kiva olisi, jos joku viitsisi kokeilla tätä ohjetta, ilmoittaisi virheistä ja kertoisi, mitä siinä tarvitsee muuttaa tai paremmin selostaa. Tuo kantapää varmaan tarvitsisi vielä tarkennusta. Mutta tekeillä on jo seuraava sukka, kaapelia tällä kertaa, mutta edelleen yksinkertaista, ja taas aion tehdä samanlaisen kantapään.

Nyt kuuluu jyrinää, pitää varmaan sulkea kone ja vetää johdot seinästä.
 
Arvatkaas vielä, kuka piipahti taas eilen ulkomailla, tällä kertaa lanka- ja puikkokaupassa...?